Selvitä mistä välität

Tiedätkö sinä omat arvosi? Mikä on sinulle tärkeintä elämässä? Arvokkainta?

Erityisesti erilaisissa elämän kriiseissä moni meistä pysähtyy miettimään, mikä on meille tärkeintä. Joku pysähtyy vapaaehtoisesti miettimään tätä, toiset meistä tulevat kehomme tai mielemme pysäyttämiksi. Viimeistään pandemia ja nyt sota suuntaavat monen ajatukset paitsi pelkoon ja suruun, myös miettimään, mitä elämämme sisältää. Mitä arvomme oikeastaan ovat ja elämmekö niiden mukaan?

HOT ja arvot

Hyväksymis- ja omistautumisterapiassa painotetaan, että on tärkeää olla tietoinen omista arvoistaan. Arvopohdinta on pohja tasapainoiseen elämään. Kun tiedämme arvomme, voimme tietoisemmin tehdä arjessa valintoja niin, että elämme arvojemme mukaan. Vaikeissakin tilanteissa arvopohja ohjaa tekemään meille itsellemme merkityksellisiä valintoja.

”Helpot” arvot?

Olen tehnyt arvopohdintoja asiakkaiden kanssa usein. Aika moni on aluksi pohtinut, että arvothan on helppoja määritellä. Ensimmäisinä usein luetellaan terveys, työ ja perhe. Sitten onkin pidempään hiljaista, kun jäädään pohtimaan kahta asiaa. Sitä, ettei useampaa arvoa oikein helposti löydykään. Ja sitä, että miten ne ensimmäiset kolme ”helppoa” arvoa oikein arjessa ovat näkyneetkään…? Terveys on saattanut jo mennä tai ainakin heiketä. Työ vie liikaa aikaa, ja joskus myös heikentää terveyttä. Ja itseasiassa perheelle ei oikein ole jäänytkään aikaa, kun työ on vienyt sen… Tässä vaiheessa useampi on pohtinut, ettei tämä arvotyöskentely ollutkaan kovin helppoa ja jaksaako tätä nyt oikein tehdäkään, kun paljastui, ettei ole ihan tasapainossa nämä asiat.

Lisää itsetuntemustasi arvopohdinnalla

Rohkaisen sinua: jaksa pohtia. Kehitä itsetuntemustasi ja ota kynä ja paperia käteesi ja pohdi, mikä on aidosti tärkeää elämässäsi. Ja mikä parempaa, pohdi myös, miten nämä tärkeät asiat näkyvät arjessasi. Jos ne eivät oikein näy, pohdi sitäkin, miten saisit niitä paremmin näkymään. Jos joku ulkopuolinen seuraisi sinua päivän ajan, pystyisikö hän sen perusteella sanomaan, mikä on sinulle tärkeää. Näkyvätkö arvosi arjessasi?

Arvot ovat toiminnallemme ja motivoitumisellemme erittäin tärkeitä. On hyvä tiedostaa, mikä on itselle tärkeää, mikä ei. Onko joku arvo ehkä muuttunut elämän varrella? Ehkä joku ”arvo” on tullut matkaasi huomaamatta, etkä itse asiassa ole asiasta ihan sitä mieltä, kun tarkemmin ajattelet. Joku ”arvo” voi olla muotia, mutta ei oikeasti merkityksellistä juuri sinulle.

Vältä arvoristiriidat

Kun olet kirkastanut omat arvosi, pystyt paremmin huomaamaan mahdollisia arvoristiriitoja arjessasi. Jos esimerkiksi työskentelet tehtävässä, jossa yrityksen tai organisaation arvot eivät vastaa omiasi. Tällaisessa tilanteessa syntyy arvoristiriita, eettinen ristiriita, joka voi aiheuttaa pidemmän päälle kuormitusta, haasteita hyvinvointiisi, jopa työuupumusta.

Ja jos esimerkiksi oma terveys ja hyvinvointi on sinulle tärkeä arvo, pystyt helpommin muistuttamaan itseäsi tästä myös niinä hetkinä, kun vaatimuksia tulee suunnasta ja toisesta, ja oma hyvinvointisi on jäämässä huomiotta. Omien arvojesi mukaan toimiminen auttaa sinua jaksamaan ja voimaan hyvin. Tunnistamaan helpommin ristiriitoja, ja pitämään omista rajoistasi kiinni niin, ettet uuvu.

Selvitä siis, mistä välität ja välitä sitten siitä. 💚

Jos haluat apua arvopohdintaasi, ota yhteyttä. 

#hyvässävireessä #vireystila #hyvävire #arjenvireysviesti #arki #hyväarki #merkityksellinenarki #merkityksellinenelämä #omannäköinenelämä #itsemyötätunto #toimintaterapia #toimintakyky #coaching #lifecoaching #valmennus #hyväksymisjaomistautumisterapia #elämänhallinta #arjenhallinta #ratkaisukeskeinen #etäterapia #etäkuntoutus #hyvinvointi #kokonaisvaltainenhyvinvointi #uupumus #kuormitus #flow #valitseterapia #occupationaltherapy #enjoyingeverydaylife #solutionfocusedcoaching #acceptanceandcommitmenttherapy #kuormitus #uupuminen #varhainenvälittäminen

Saa jakaa:
Skip to content